YOGASTER

MEDITATIE YIN-YANG

MEDITATIE YIN-YANG is een heel mooie combinatie van de relatief rustige, licht dynamisch en klassieke Hatha houdingen (YANG) met Yin houdingen (YIN) waarbij de toepassing van je ademhaling altijd een belangrijke leidraad is tijdens de sessies. MEDITATIE YIN-YANG is een rustige en zachte vorm van yoga. Of je nu gezonder ouder wilt worden, spieren wilt verlengen, ruimte in je lichaam wilt creëren, je hoofd (geest) en lichaam meer tot rust wil brengen, wilt leren ontspannen, fibromyalgie, reuma of andere lichamelijke of geestelijke klachten wilt verminderen, of problemen aan rug, heupen, heiligbeen en bekken wilt aanpakken. Je doet de houdingen op jouw manier, passend bij jouw lichaam!

Een MEDITATIE YIN-YANG bestaat uit de asana’s (yogahoudingen), pranayama (ademhaling) en meditatie. Iedere week zijn de sessies anders en is een sessie opgebouwd rondom een thema of onderwerp. Hierdoor is er dus heel veel variatie in de sessies waardoor je meer kennis krijgt van yoga en wat yoga voor jou doet. Je gaat jezelf weer (her)kennen. Je gaat voelen en ervaren wat goed voor jou is. Voor jouw lichaam en jouw geest. Deze twee werken altijd samen en komt via de yoga, meditatie en adem weer in balans met elkaar. Een mooier geschenk kun je jezelf niet geven.

 

MEDITATIE YIN

MEDITATIE YIN is voor lichamelijk en geestelijk herstel. MEDITATIE YIN is een rustige vorm van bewegen die op het dieper gelegen bindweefsel (rondom gewrichten en ruggenwervels) inwerkt. Het herstelt kraakbeen en versoepelt de gewrichten. Vooral het gebied rond de heupen en de rug wordt verbeterd. MEDITATIE YIN werkt ook goed bij klachten als fibromyalgie en reuma. Deze vorm van bewegen heeft tevens een rustgevend, ontspannend effect. Het wordt ook wel herstellende yoga genoemd. Bij regelmatige beoefening wordt je leniger, klachten aan de rug (ook hernia), heupen, heiligbeen (sacrum, SI-gewricht) en bekken worden verminderd of verdwijnen zelfs. Je wordt bovendien stressbestendiger en je immuunsysteem (afweer) wordt verbeterd.

 

Je neemt houdingen aan (voornamelijk vanuit zit of liggend) op een passieve manier (zonder spierkracht), maar toch intensief. Je voelt dus wel dat het op je lichaam inwerkt. De houdingen houd je een aantal minuten vast (gemiddeld tussen de 3 en 5 minuten). Dit is nodig om in te kunnen werken op die diepere lichaamslagen. Je werkt altijd op je eigen niveau en wordt geholpen om de houding aan te passen naar wat bij jouw lichaam past. We werken in stilte, met de aandacht naar binnen en soms ook met zachte ‘yoga’ muziek op de achtergrond. Na elke intensieve houding krijg je ook de tijd om weer bij te komen en wordt er een ontspannen rust- en tussenhouding gegeven.

 

Doordat je de houding langer vasthoudt, wordt je dieper gelegen bindweefsel opgerekt, soepeler gemaakt. De vochthuishouding in je lichaam wordt hersteld. Hierdoor worden de gewrichten soepeler, kraakbeen wordt hersteld. MEDITATIE YIN werkt dus diep herstellend en gaat veroudering tegen. Met deze beoefening wordt ook je lichaamsbewustzijn verbeterd. In het dagelijks leven leer je zo ook beter wat je grenzen zijn en deze te respecteren. Doordat je langere tijd ontspannen in een houding leert te blijven, die best intensief kan zijn, word je in het dagelijkse leven mentaal veerkrachtiger, dus stressbestendiger. MEDITATIE YIN kan ook goed gebruikt worden om beter te slapen en te leren ontspannen.

 

MEDITATIE YIN-YANG

MEDITATIE YIN-YANG zijn oefeningen uit de klassieke Hatha. Het zijn licht dynamische houdingen met een gentle flow erin. Houdingen en oefeningen zoals een zonnegroet, krijger en neerwaartse hond passeren de revu. Je gaat met de asana’s (houdingen) de spieren verlengen en soepeler maken en je gaat meer kracht in het lichaam creëren. Je lichaam wordt weer sterker, je mind/geest komt weer in balans en zodoende (her)vindt je weer je innerlijke rust.

 

VOOR WIE?

MEDITATIE YIN-YANG is geschikt voor iedereen. Voor beginners, intermediate en gevorderden. Ook als je zwanger bent! Geef wel altijd aan de coach / zorgverlener / docent door dat je zwanger bent of beperkingen hebt zodat hiermee rekening wordt gehouden. Kijk ook op www.yoga-ster.nl/zwangerschapsyoga waarmee je rekening moet houden tijdens deze sessie als je zwanger bent.

 

EFFECTEN VAN MEDITATIE YIN-YANG!

Als je eenmaal per week oefent dan zul je binnen een half jaar merken dat je sterker en leniger wordt.

Als je twee tot driemaal per week oefent dan kom je tot behoorlijk grote veranderingen.

En als je elke dag oefent (als is het maar 15 minuten per dag) dan verander je daarmee je leven.

Een keer per week een MEDITATIE YIN-YANG volgen lijkt misschien niet zo’n grote inzet, toch verandert het meer dan je zou denken. Je gaat namelijk de rest van de week je lichaam anders gebruiken, je wordt meer bewust van je houding, je manier van bewegen, je gaat bewuster eten & drinken en je ademhaling verbetert. Het werkt enorm door en op het korte maar vooral lange termijn ervaar je alleen maar alle prachtige voordelen voor body & mind.

 


★ Yogatherapeut (IAYT 800) International Association of Yoga Therapists (IAYT) ®
★ Yoga Therapy Supervisor Case Studies & Teacher @ The Yoga Therapy Institute (YTI)
★ Advanced Yoga Teacher (RYT 500+) @ Yoga Alliance® International
★ Lid van Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN); member of European Union of Yoga (EUY), waarborging van kwaliteitsyoga
★ AGB-codes: 90064654 (YogaSter) &  90105381 (Petri Sterrenburg)