YOGASTER

YIN MEDITATIE

YIN MEDITATIE is voor lichamelijk en geestelijk herstel. YIN MEDITATIE is een rustige vorm van bewegen die op het dieper gelegen bindweefsel (rondom gewrichten en ruggenwervels) inwerkt. Het herstelt kraakbeen en versoepelt de gewrichten. Vooral het gebied rond de heupen en de rug wordt verbeterd. YIN MEDITATIE werkt ook goed bij klachten als fibromyalgie en reuma. Deze vorm van bewegen heeft tevens een rustgevend, ontspannend effect. Het wordt ook wel herstellende oefentherapie genoemd. Bij regelmatige beoefening wordt je leniger, klachten aan de rug (ook hernia), heupen, heiligbeen (sacrum, SI-gewricht) en bekken worden verminderd of verdwijnen zelfs. Je wordt bovendien stressbestendiger en je immuunsysteem (afweer) wordt verbeterd.

 

Je neemt houdingen aan (voornamelijk vanuit zit of liggend) op een passieve manier (zonder spierkracht), maar toch intensief. Je voelt dus wel dat het op je lichaam inwerkt. De houdingen houd je een aantal minuten vast (gemiddeld tussen de 3 en 5 minuten). Dit is nodig om in te kunnen werken op die diepere lichaamslagen. Je werkt altijd op je eigen niveau en wordt geholpen om de houding aan te passen naar wat bij jouw lichaam past. We werken in stilte, met de aandacht naar binnen en met zachte muziek op de achtergrond. Na elke intensieve houding krijg je ook de tijd om weer bij te komen en wordt er een ontspannen rust- en tussenhouding gegeven.

 

Doordat je de houding langer vasthoudt, wordt je dieper gelegen bindweefsel opgerekt, soepeler gemaakt. De vochthuishouding in je lichaam wordt hersteld. Hierdoor worden de gewrichten soepeler, kraakbeen wordt hersteld. YIN MEDITATIE werkt dus diep herstellend en gaat veroudering tegen. Met deze oefenvorm wordt ook je lichaamsbewustzijn verbeterd. In het dagelijks leven leer je zo ook beter wat je grenzen zijn en deze te respecteren. Doordat je langere tijd ontspannen in een houding leert te blijven, die best intensief kan zijn, word je in het dagelijkse leven mentaal veerkrachtiger, dus stressbestendiger. YIN MEDITATIE kan ook goed gebruikt worden om beter te slapen en te leren ontspannen.

 

YIN (RESTORATIVE)

Deze sessie “YIN (restorative)” is vergelijkbaar met YIN alleen worden er wat meer restorative houdingen gegeven. Of als een YIN houding niet geschikt is voor jou kun je aan de docent vragen om een alternatieve restorative houding. De houdingen zijn erg zacht en werken helend. Bijzonder fijn voor personen met een blessure, vermoeidheid, burn-out, stress, onrust en lichamelijke en/of geestelijke klachten hebben.

Restorative betekent letterlijk ‘herstellend’ of ‘vernieuwend’. En hiermee wordt bedoeld dat je met deze vorm het zelfherstellende vermogen van je lichaam aanspreekt. En dit kan hard nodig zijn na of in een periode van fysieke of geestelijke overbelasting. Je lichaam kan veel meer dan je denkt, alleen moet je het wel de rust en oefening geven die het nodig heeft.

YIN RESTORATIVE wordt gekenmerkt door:

 • Het lang (5-10 minuten) aanhouden van de houdingen.
 • De focus op je ademhaling tijdens de houdingen, waardoor het heel meditatief wordt.
 • Het volledig ontbreken van inspanning bij de houdingen.
 • Het veelvuldig gebruik van hulpmiddelen/props.
 • Veelal liggende en af en toe zittende houdingen. Staande houdingen komen binnen YIN RESTORATIVE niet voor.

YIN RESTORATIVE is heerlijk en enorm fijn:

 • Als je ondersteuning zoekt bij chronische klachten zoals reuma
 • Als je veel stress hebt (gehad)
 • Als je een operatie achter de rug hebt of geblesseerd bent
 • Als je om een andere reden moeite hebt om te ontspannen
 • Als je senior bent en hebt gemerkt dat andere yogavormen te intensief voor je zijn

 

Voordelen van YIN MEDITATIE

Als je een tijdje YIN MEDITATIE beoefent, kun je de volgende voordelen gaan ervaren:

 • Vermindering van stress
 • Meer ruimte en soepelheid in je lichaam
 • Verbetering van je ademhaling
 • Meer rust in je hoofd en je lichaam

 

VOOR WIE?

YIN MEDITATIE is geschikt voor beginners én gevorderden. Voor iedereen die van een zachte en rustige sessie houdt. Iedereen kan YIN doen: vrouw, man, jong of oud, stijf of lenig. Iedereen oefent op zijn of haar niveau in een groep waar iedereen gelijkwaardig is. De nadruk ligt op wat je wel kunt en niet andersom, het gaat dus niet om prestatie!

YIN MEDITATIE wordt 3x per week gegeven. Op de maandag-, dinsdag- en woensdagavond.

 

EFFECTEN VAN YIN MEDITATIE!

Als je eenmaal per week oefent dan zul je binnen een half jaar merken dat je sterker en leniger wordt.

Als je twee tot driemaal per week oefent dan kom je tot behoorlijk grote veranderingen.

En als je elke dag yoga oefent (als is het maar 15 minuten per dag) dan verander je daarmee je leven.

Een keer per week een YIN MEDITATIE volgen lijkt misschien niet zo’n grote inzet, toch verandert het meer dan je zou denken. Je gaat namelijk de rest van de week je lichaam anders gebruiken, je wordt meer bewust van je houding, je manier van bewegen, je gaat bewuster eten & drinken en je ademhaling verbetert. Het werkt enorm door en op het korte maar vooral lange termijn ervaar je alleen maar alle prachtige voordelen voor body & mind.


★ Yogatherapeut (IAYT 800) International Association of Yoga Therapists (IAYT) ®
★ Yoga Therapy Supervisor Case Studies & Teacher @ The Yoga Therapy Institute (YTI)
★ Advanced Yoga Teacher (RYT 500+) @ Yoga Alliance® International
★ Lid van Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN); member of European Union of Yoga (EUY), waarborging van kwaliteitsyoga
★ AGB-codes: 90064654 (YogaSter) &  90105381 (Petri Sterrenburg)