YOGASTER

Yoga Mythes

Home > Yoga Mythes

Voor yoga moet je lenig zijn
Nee, yoga heeft niets met lenigheid te maken. Iemand die z’n voet in z’n nek kan leggen, is geen betere yogi/yogini (yogabeoefenaar) dan iemand die nauwelijks met gestrekte benen de handen tot onder de knieën kan brengen. Het uiterlijk van een yoga houding is niet belangrijk, maar wel het onzichtbare. Hetgeen je van binnen voelt, de concentratie, de bhanda’s (bepaalde combinaties van spiersamentrekkingen) en de ademhaling. Het regelmatig beoefenen van yoga maakt het lichaam natuurlijk leniger en sterker. Eén van de doelen van yoga is om een gezonder lichaam te krijgen (en te behouden) en juist als je wat minder lenig bent, kan het voordelen hebben.

 

Yoga heeft te maken met een sekte
Yoga is geen sekte. Yoga is een levensfilosofie, het is een levensovertuiging, een levensstijl. We zijn actief bezig met het lichaam & geest en je bepaalt helemaal zelf wat je wel en niet doet. Het is een heel gezonde levensstijl. Het zou de basis voor ieder mens moeten zijn. Een basis voor iedere sport die je beoefent. En een vanzelfsprekendheid, net als iedere dag je tanden poetsen!

 

Yoga is niet inspannend
Er zijn inderdaad rustige yogavormen, maar er zijn zeker ook intensieve vormen die kracht en conditie verbeteren zoals de Vinyasa Flow Yoga. Yoga is vaak inspannender dan mensen vooraf denken.

 

Yoga is voor ouderen
Yoga is voor iedereen. Voor jong én oud. Er zijn veel ouderen die de voordelen van yoga hebben ervaren, maar gelukkig doen ook steeds meer jongeren en studenten aan yoga. Yoga is ‘hip & hot’ en heeft de laatste jaren een zeer positieve ontwikkeling en groei doorgemaakt. In grote steden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam vraag je niet meer of je aan yoga doet, nee je vraagt “waar doe jij je yoga”. Iedereen doet aan yoga! Yoga helpt!

 

Yoga komt uit het Hindoeïsme
Yoga is veel ouder dan het Hindoeïsme en kan dus niet uit het Hindoeïsme afkomstig zijn. Het is wel bekend onder de Hindoes, vooral in Azië, en daardoor worden yoga en Hindoeïsme vaak aan elkaar gelinkt. Yoga past echter wel een mix van diverse invloeden en inspiraties uit het Hindoeïsme, Taoïsme en het Boeddhisme toe.

 

Yoga is voor vrouwen
Hoewel er relatief meer vrouwen aan yoga doen, zien we gelukkig ook steeds meer mannen in de les en zij kunnen allemaal beamen dat yoga ook een absolute aanrader is voor mannen. Wist je trouwens dat toen yoga ontstond eigenlijk alleen mannen yoga mochten beoefenen.

 

 


★ Yogatherapeut i.o. (IAYT 800) International Association of Yoga Therapists (IAYT) ®
★ Yoga Therapy Supervisor Case Studies & Teacher @ The Yoga Therapy Institute (YTI)
★ Advanced Yoga Teacher (RYT 500+) @ Yoga Alliance® International
★ Lid van Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN); member of European Union of Yoga (EUY), waarborging van kwaliteitsyoga
★ AGB-codes: 90064654 (YogaSter) &  90105381 (Petri Sterrenburg)