YOGASTER

Wat is yoga?

Home > Wat is yoga?

Yoga (Sanskriet: योग, ook vertaald: ‘juk’, ‘verenigen’, ‘beheersen’, ‘herboren’ van yuj, ‘verbinden’, ‘een maken’, ‘samenbrengen’ of ‘beheersen’ van lichaam en geest. Yoga is een van de zes orthodoxe of astika filosofische scholen (darsana’s) van het Hindoeïsme.

Yoga leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen, om daarmee de vereniging met God te bereiken. Namelijk het Goddelijke in jeZelf.

Yoga is een (levens)filosofie, een levensstijl, een levensovertuiging dat ruim 5.000 jaar geleden in India begon met diverse invloeden vanuit oa het Boeddhisme en Hindoeïsme. Definitie levensovertuiging is het geheel van opvattingen dat je hebt over het leven en over de manier waarop je het beste kunt leven.

Yoga omvat de manier waarop je wilt leven in goede gezondheid. Door middel van gezonde voeding, beweging, oefeningen / oefentherapie (asana’s), ademtechnieken (pranayama), meditatie en het toepassen van de yoga filosofie behoud je een gezond lichaam en geest. De yoga filosofie omvat oa de Veda’s en het (na)leven volgens het achtvoudige pad van Pattanjali.

Ruim 5.000 jaar geleden zaten Indiase monniken uren, soms wel 12 uur per dag achter elkaar, te mediteren in dezelfde zithouding (de Lotushouding). Dit zorgde voor lichamelijke klachten. Het lichaam werd stijf van het zitten, waardoor het mediteren lastiger en pijnlijker werd. Daarom zijn ze yogahoudingen (asanas) gaan ontwikkelen, om zo beter te kunnen mediteren. Want hoe beter je kunt mediteren hoe makkelijker je tot verlichting komt. Tot het Goddelijke in Jezelf.

Aanvankelijk mochten alleen mannen yoga doen, maar dit is vandaag de dag totaal anders. Tegenwoordig zijn het vooral vrouwen, maar gelukkig pakken ook weer steeds meer mannen yoga op en maken hun come-back. Yoga is dus eeuwenoud en tegelijk springlevend. Steeds meer mensen zijn op zoek naar zingeving en een onderbreking in het drukke bestaan van het dagelijks leven. Yoga kan hier een antwoord op geven. Het regelmatig beoefenen van yoga bevordert de gezondheid en schept rust en harmonie in lichaam en geest. Iedereen ondervindt voordeel van yoga, ongeacht leeftijd, geslacht en/of conditie.

Mensen beoefenen yoga om:

 • verlossing en verlichting van gezondheidsklachten
 • met stress leren om te gaan
 • rugproblemen te bestrijden
 • sportblessures aan te pakken of te vermijden
 • de fysieke en mentale conditie te verbeteren
 • tijd voor zichzelf vrij te maken
 • tot jezelf komen in rust
 • het plezier van yoga te ervaren
 • fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel te groeien

Yoga is gewoon heerlijk! En stoer. De lijst stoere mannen en vrouwen groeit met de dag. Van overheidsinstellingen (Defensie, politie), studenten, zakenmensen, advocaten, professionele topsporters, (werkende) moeders en vaders, tot aan (inter)nationale beroemdheden. Yoga wordt niet voor niks aangeraden door huisartsen en specialisten.

Iedereen doet aan yoga… gewoon omdat yoga werkt!

Extra notitie:

 1. Yoga is een oefentherapie. Net zoals fysiotherapie een vorm van oefentherapie is.
 2. Oefentherapie bestaat uit gerichte mobiliserende, stabiliserende, spierversterkende oefeningen en oefeningen en advies gericht op houdingscorrectie en het verbeteren van bewegingsgewoonten. Oefentherapie zijn bewegings-, houdings- en ontspanningsoefeningen.
 3. YogaSter is een zorginstantie en heeft twee AGB codes: 90064654 (zorginstantie YogaSter) & 90105381 (zorgverlener PA Sterrenburg). Een AGB-code is een uniek codenummer van Nederlandse zorgaanbieders of zorgverleningsinstanties.
 4. Groepsbehandelingen* (waaronder oefentherapie) bij zorginstanties (denk aan oa Kentalis) mogen tijdens een lockdown gewoon doorgaan. Dit betekent dat YogaSter dus ook groepsbehandelingen mag geven.
 5. En tot slot mogen mensen voor hun geloof of levensovertuiging samenkomen in groepsverband als er een vaste zitplaats is.
 6. Yoga is een bewegingsvorm. Het is geen sport en valt daarom niet onder de categorie sportschool.
 7. Tijdens het beoefenen van yoga zit iedereen op zijn/haar vast plek (een yogamat) waardoor het volledig afgebakerd is en de verplichte minimale 1,5m afstand gehandhaaft blijft.
 8. Kortom: volgens de huidige richtlijnen van de overheid mag er oefentherapie sessies gegeven blijven worden en ook op basis van de levensovertuiging mag dit gegeven worden.

VRAGEN:
Heb je vragen of is er nog iets onduidelijk, neem svp contact op met Mw PA Sterrenburg (Algemeen Directeur YogaSter) op 06-29115076.

 

BRON:


★ Yogatherapeut i.o. (IAYT 800) International Association of Yoga Therapists (IAYT) ®
★ Yoga Therapy Supervisor Case Studies & Teacher @ The Yoga Therapy Institute (YTI)
★ Advanced Yoga Teacher (RYT 500+) @ Yoga Alliance® International
★ Lid van Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN); member of European Union of Yoga (EUY), waarborging van kwaliteitsyoga
★ AGB-codes: 90064654 (YogaSter) &  90105381 (Petri Sterrenburg)