YOGASTER

PETRI STERRENBURG

NAMASTE, ik ben Petri Sterrenburg (yogadocente & founder YogaSter), geboren en getogen in het prachtige Brabantse Boxtel en ik heb twee geweldige kinderen (een zoon van 12 jaar en een dochter van 10 jaar). Ruim 22 jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met yoga. Tijdens mijn studie aan de NHTV (Breda University of Applied Science) had ik mijn allereerste hatha yogales. Het was weliswaar bij een lieve vrouw maar op dat moment vond ik het allemaal veel te vaag. Ze droeg ook nog eens geitenwollen sokken, een enkelbandje met belletjes, een paarse harembroek, te veel roodkleurige sjaals en ik werd een beetje misselijk van de wierook. Ze vertelde over van alles en nog wat en ik dacht werkelijk dat ze van een andere planeet kwam. Een beetje te zweverig vond ik het toen. Opvallend is dat ik dit soort vergelijkbare verhalen nog steeds wel eens van anderen te horen krijg. Het blijkt dus dat er nog steeds mensen zijn die dit beeld over yoga hebben. Dat is echt jammer.

 

Maar… gelukkig is het anno 2019 en er is veel veranderd. Heel veel veranderd in de yogawereld. En ik kan je zeggen, yoga is absoluut niet zweverig. Yoga is juist met beide benen op de grond staan! Yoga is super populair geworden. Alleen al in Nederland doen er 1,6 miljoen mensen aan yoga. Hoe geweldig is dat! Eindelijk is men alle prachtige voordelen van yoga gaan erkennen. Ook wetenschappelijk is er veel onderzoek gedaan en bewezen wat de kracht van yoga is en wat het voor je doet.  Yoga brengt en behoudt je lichaam & geest in balans.

 

Mijn volgende kennismaking met yoga was jaren later in 1999 toen ik naar Sydney (Australië) emigreerde. Ik wist niet wat ik meemaakte. In deze prachtige multiculturele stad deed bijna iedereen al aan yoga. Sydney is dan ook een stad waar men de focus vooral op gezondheid legt, juiste voeding (biologisch, organic, glutenvrij), veel sporten en bewegen. Heerlijk. Naast mijn surfpogingen en andere outdoor activiteiten (wat ze daar veel doen), begon daar mijn echte yogapad. Op iedere hoek van de straat was wel een yogastudio te vinden dus ik kon me helemaal laten inspireren in de yoga.

 

Terug in Nederland in 2005 was yoga hier nog niet zover als in Sydney. Ik vond uiteindelijk een sportschool in Den Bosch waar yoga werd gegeven. Ik had een leuke baan als Marketing & Communicatie Adviseur in Den Bosch en dus ging ik regelmatig direct na het werk naar de sportschool toe voor een lesje steps en/of yoga om stoom en stress af te blazen na een drukke dag. Het was een intensieve en pittige job en nadat ik in 2009 van mijn tweede kind was bevallen ging het met mijn gezondheid een stuk minder.

 

De combinatie werk en gezin viel zwaar. Heel zwaar. De stress op het werk, de stress thuis, de stress van het op en neer rennen van hot naar her om alles op tijd klaar te krijgen, de stress om de kinderen van het kinderdagverblijf te halen, koken, het huishouden, en ga zo maar door. Ik raakte in een extreem oververmoeidheid maar ging gewoon door. Want dat doe je toch? Als moeder zijnde, in deze maatschappij, als medewerkster bij een grote firma. Gewoon doorgaan, niet zeuren maar vooral hard blijven werken. Tot je er als het ware bij neervalt. Ik was kapot en moe en wilde eigenlijk alleen maar slapen. Tot op een dag ik in slaap viel op mijn werk. Achter mijn pc zakte ik met mijn hoofd op het toetsenbord. Ik kon alleen maar slapen. Als ik in de ochtend wakker werd, verheugde ik al op mijn bed in de avond. Uiteindelijk belandde ik thuis. Oververmoeid. Burn-out zei de huisarts en specialisten. Dit was het begin van een grote zoektocht naar mijn herstel. Zowel in de reguliere zorg als in de alternatieve zorg. Mijn hele lichaam werd binnenste buiten gekeerd en ik werd van top tot teen onderzocht. Ontelbare bezoeken aan de huisarts, internist, endocrinoloog, gynaecoloog, cardioloog, fysiotherapeut, homeopaat, mesoloog, osteopaat, voetreflex, Shiatsu, electro-acupuncturist, natuurgeneeskunde specialisten, en nog veel meer. Het koste allemaal enorm veel tijd, energie (wat ik niet had) en geld. Volgens de alternatieve zorg kwam het neer op een bijnieruitputting. Volgens de reguliere zorg was ik 100% gezond en een bijnieruitputting wordt hier niet erkend waardoor zij niet konden verklaren waarom ik zo vermoeid was. Ik kreeg de stempel “onverklaarbare ziekten” en werd doorverwezen naar het Radboud NKCV – Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid waar ik een traject onderging en handvatten kreeg hoe om te gaan met deze chronische vermoeidheid. Oftewel CVS/ME (Chronisch Vermoeidheid Syndroom). Echter in de reguliere zorg zijn ze erg voorzichtig met het geven van de diagnose CVS/ME vanwege diverse redenen wat weer met name te maken heeft voor de financiële gevolgen voor (ex)werkgever, overheid (UWV), zorgverzekering, etc.

 

Ondertussen, in deze zware periode, had ik een Iyengar yoga workshop van de Zuid-Afrikaan David Jacobs in Sint-Oedenrode gevolgd en was ik me nog meer in yoga gaan verdiepen. Ik merkte dat yoga mij energie gaf. Me sterk maakte. Kracht gaf. Zowel lichamelijk als geestelijk. Ik kwam weer tot mezelf, want ik was mezelf al jaren kwijt. Kort na deze prachtige yoga workshop ben ik in Utrecht begonnen met de opleiding ‘Hatha Yoga Docent Opleiding – 200RYS Yoga Alliance certificatie’. Deze opleiding deed ik puur voor mijn eigen yogaverdieping. Het was niet mijn intentie om te beginnen met lesgeven. Maar gaandeweg merkten anderen mijn passie voor yoga op en werd ik steeds vaker gevraagd om anderen yoga te leren. Dat is hoe het yogapad lijkt te werken. Voor mij, maar ook voor anderen. Het begint met eigen beoefening, maar dan is het alsof je in een bepaalde richting getrokken wordt. Ik weet dat yoga beoefenen en les geven in yoga is wat ik behoor te doen in dit leven. En lesgeven, dat doe ik nu al jaren met heel veel liefde en plezier! Blijven leren, groeien en ontwikkelen vind ik erg belangrijk en daarom volg ik regelmatig yogaopleidingen, bijscholing, workshops, trainingen, en volg ik ook yogalessen bij collega yogadocenten.

 

Yoga, ademtechnieken (pranayama), meditatie, juiste voeding en de gezonde levensstijl dat bij yoga hoort heeft mij geholpen in het herstel van de oververmoeidheid. En ook met mijn hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit (HSP). Ik ken en herken nu mijn grenzen. Mijn ervaring deel ik graag om zo anderen weer te kunnen helpen en een vergelijkbare zoektocht te besparen. Yoga helpt gewoon! In alle opzichten! Voor iedereen! Man, vrouw en kind. Met of zonder beperking. Jong of oud. Stijf of lenig. Yoga is gewoon heerlijk en hoort bij mijn leven! Dankzij yoga kon ik weer genieten van het leven! Ik kan het dan ook iedereen aanraden! Dus kom gezellig langs en meedoen met een heerlijke yoga of ademles bij YogaStudio YogaSter Boxtel. Ervaar en beleef het zelf! Love YOGA love ADEM love MEDITATIE!

YogaStudio YogaSter Boxtel

 

MIJN YOGAPAD

Opleidingen / cursussen:

 • Yoga Therapeut trainee (800 hrs), The Yoga Therapist Institute, Amsterdam, accredited by IAYT International Associaton of Yoga Therapists, (present study: diploma expected in 2020).
 • Advanced Vinyasa Flow Teacher Training (300 hrs), RYT-500 Yoga Alliance, Sampoorna Yoga, Agonda Beach, Goa, India, (diploma februari 2017).
 • Master Yoga Opleiding, Yogaschool Ron van der Post, Nijmegen, (diploma juni 2016).
 • Zwangerschapsyoga Docent Opleiding, Yoga Point, Woerden, (diploma december 2015).
 • Kinderyoga cursus, Helen Purperhart, Yoga Moves, Utrecht, (certificaat 2014).
 • Hatha Yoga Docent Opleiding (100 hrs), RYT-200 Yoga Alliance, YogaPoint, Utrecht, (diploma 2014).
 • Hatha Yoga Docent Basis Opleiding (100 hrs), YogaPoint, Utrecht, (diploma 2013).

Workshops / trainingen:

 • Wim Hof Methode (WHM) “The iceman” workshop, adem & ijsbad, Rolf van Baalen, Happy with Yoga, Someren (2018).
 • Adem & Loslaat training, Cora Verkuilen, YogaTrainer, Eindhoven (2018).
 • Kundalini yoga XL sessie, Kim Bakker / Surjan Kaur, YogaStudio YogaSter Boxtel (2018).
 • Mindfulness & Yoga XL sessie, Ton Mutsaars, YogaStudio YogaSter Boxtel (2018).
 • HSP & YOGA XL sessie, Jan Hogema, YogaStudio YogaSter Boxtel, (2017, 2018).
 • Master Your Hormones, Ir. ing. Mohammed Boulahrir, Power Academy, Eindhoven (2017).
 • Vipassana meditatie workshop, Joyce Staals, Yogacentrum Libra, Sint-Oedenrode, (2017).
 • BKS Iyengar Yoga training, David Jacobs, Yogacentrum Libra, Sint-Oedenrode, (2013, 2014, 2015, 2016).
 • Hara Yoga training, Liesbeth Stolz, De Blikopener, Tilburg.
 • Armbalansen workshop, Yogacentrum, Tilburg.
 • Power Yoga, Bryan Kest, Yogacentrum Tilburg.
 • Yoga Dance & Follow the Flow, Shiva Rea, Yoga Moves, Janskerk, Utrecht.
 • Breathing & Meditation workshop, Theresa Summer, ism De Yoga Studio Schijndel en Yogacentrum Libra, Sint-Oedenrode.
 • Begeleiden asanas, Loes MacKenzie, Yoga Point, Utrecht.
 • Aerial yoga, Loes MacKenzie & Renske Lambregts (opgeleid door Janneke van Amelsfoort), Yoga Point, Utrecht.
 • Yin Yoga, Tamara van Uden Yoga Point, Utrecht.
 • Yoga Sutra’s van Patanjali, Miluše van de Kant, Yoga Point, Utrecht.
 • Yin Yoga, Eric Staals, Yogacentrum Libra, Sint-Oedenrode.
 • Chakra’s workshop, Loes MacKenzie, Yoga Point, Utrecht.
 • Vanaf 1999 tot heden volg ik regelmatig yogalessen die gegeven worden door diverse (inter)nationale yogadocenten bij verschillende yogascholen/yogastudio’s wereldwijd.

 

Petri geeft YIN-YANG yoga, YIN yoga en VINYASA EASY FLOW yoga.

 


MARGARETH (MAGUY) LUIJKX

Hoi, ik ben Margareth Luijkx (yogadocente), Ze noemen me ook vaak Maguy omdat ik getrouwd ben met een Fransman en door de Fransen vaak Maguy wordt genoemd. Hoe je dat uitspreekt? Net als Maggi, je weet wel die blokjes voor in de soep, maar dan uitgesproken met de stomme G van het Franse “garçon”. Hoe makkelijk kan het zijn?
Ik ben 51 jaar en moeder van twee volwassen kinderen. Ik beoefen zelf al jaren Hatha en Power Yoga en geef sinds 5 jaar yogales aan volwassenen. Die lessen geef ik met enorm veel plezier. Ook heb ik een opleiding Kinderyoga gedaan, die ik succesvol heb afgerond in 2016. Daarnaast geef ik (stoel)yoga aan senioren.

Naast yogadocent ben ik ook fitnessinstructeur op een sportschool en Shiatsu therapeut. In mijn ogen hebben Shiatsu en Yoga veel met elkaar gemeen. Je maakt met beide technieken ruimte in het lichaam zodat Qi (=levensenergie) vrij kan stromen. Daardoor heb je meer kans dat je vrij blijft van klachten en ziekten. Yoga en Shiatsu vullen elkaar perfect aan.

In mijn yogalessen, die heel “down to earth” zijn, mag iedereen zichzelf zijn. Je hoeft niet lenig te zijn of kennis te hebben van yogahoudingen. Plezier in bewegen, ontspanning en contact met jezelf en anderen staan centraal in de les. Door middel van diverse yoga houdingen (asana’s), meditatie- en ademhalingstechnieken leer je (weer) in contact te komen met jezelf en rust en ontspanning hierbij te ervaren. Ook geef ik vaak een creatief tintje aan de les. Tot ziens bij een van de lessen!

 

Margareth geeft YIN-YANG yoga, YIN yoga en VINYASA EASY FLOW yoga.

 


PETRA 

Hallo, mijn naam is Petra. Ik woon in het mooie Waalre samen met mijn twee liefdevolle dochters (17 en 13 jaar). Mijn dochters en mijn geadopteerde hond uit Spanje betekenen alles voor me. Ik geniet ontzettend van de natuur en maak regelmatig een heerlijke wandeling. Ook mijn tuin is een fijne plek waar ik geniet van de stilte, de (eerste) zonnestralen en de puurheid van de natuur.

In 2016 ben ik de yogadocenten opleiding (500-RYT) in Tilburg gaan volgen toen ik werd verrast door een burn-out. Het was een bijzondere, leerzame en heilzame weg. Eind 2018 heb ik mijn opleiding afgerond. Deze twee jaar hebben me enorm veel gebracht. In eerste instantie ben ik de opleiding gaan doen voor mezelf… om meer in verbinding te komen met mezelf. Maar ik merkte dat ik gaandeweg genoot van het lesgeven, het delen van het prachtige yoga aan anderen, en merkte dat ook anderen genoten van mijn lessen

Mijn voorkeur gaat uit naar de rustigere vormen van yoga zoals YIN yoga, YIN-YANG yoga, RESTORATIVE yoga, NIDRA yoga en HATHA yoga. De rustige vormen van yoga hebben mij gebracht dat ik veel dichter bij mezelf kwam… dicht bij de kern.

Yoga is als een spiegel. Het laat je vastgeroeste (negatieve) patronen zien en hoe dit om te keren in positiviteit.

Yoga heeft me geleerd zacht te blijven naar mezelf want naar anderen toe was dit veel natuurlijker om te doen als naar mezelf. Yoga heeft me geleerd om situaties en vooral gevoelens te accepteren en te omarmen in plaats van er mee in gevecht te gaan.
Yoga heeft mij ook laten zien en voelen hoe belangrijk ontspanning is. Vanuit ontspanning kun je veel ‘leren’ over jezelf.

Het heeft me zoveel gebracht… yoga is zo mooi. Yoga is mijn passie! Eigenlijk zou iedereen aan yoga ‘moeten’ doen:-) Liefssss Petra

 

Petra geeft YIN-YANG yoga en YIN yoga.

 


MARIELLE SCHOLTEN 

Toen ik 2010 terug kwam in Nederland vanuit het heerlijke zonnige Sydney, viel ik een diep gat. Uiteindelijk kwam er ruimte voor yoga. Omdat ik tijdens de lessen merkte dat juist het doen van yogaoefeningen een prachtige aanvulling was om meer in balans te komen, beter te aarden en in het moment te blijven ben ik de Dynamische Hatha Yoga Docentenopleiding bij Ron van der Post gaan volgen en later ook de Yin opleiding.

Met de yoga, viel voor mij het een en ander op zijn plek. Ik werd fysiek en mentaal continu uitgedaagd. Yoga betekent voor mij het in contact komen met mijn lichaam. Door middel van yoga kan ik mezelf meer aarden en in het hier en nu komen, waar ik mijn kracht kan vinden. En mijn enthousiasme voor yoga wil ik graag delen met anderen door middel van het les geven wat ik met veel plezier doe.

Yoga, en niet alleen de asana’s maar juist ook de meditatie en Pranayama (ademtechnieken), maakt me bewust van mijn hoofd en mijn gedachten. Yoga laat mij zien dat IK altijd een keuze heb. Dat gedachtes maar gedachtes zijn. Yoga helpt mij met het proces van het ‘langzaam afpellen wat er niet toe doet’. Oude denkbeelden stukje voor stukje loslaten. Yoga is een levenswijze. En stapje voor stapje komt er bij mij meer bewustzijn. Ik houd van leren en mezelf te ontwikkelen. Met yoga heb ik een kader zodat ik niet alle kanten op schiet. En binnen de yoga is een levenslange leerschool waarbij ik mezelf steeds weer opnieuw mag uitdagen.

Namasté, Mariëlle

 

Marielle geeft YIN-YANG yoga en YIN yoga.

 


TACO SCHAFER

Hallo, ik ben Taco Schäfer (ademcoach), geboren in 1966, vader van twee geweldige dochters en fervent sporter. Een drukke baan als commercieel verantwoordelijke bij een marketingbureau lijkt in contrast te staan met mijn passie voor ademhaling. Toch blijken deze twee elkaar juist heel goed aan te vullen. Het zorgt voor balans.

Naast yoga volgde ik ook ademlessen. Ik was gefascineerd over wat dit met mij deed! En ik werd nieuwsgierig. Uiteindelijk vond ik iemand die mij meer kon vertellen over de fysiologie achter onze ademhaling, én de gevolgen die een ontregelde ademhaling voor het menselijk lichaam heeft. Bij Stans van der Poel heb ik de opleiding tot ademcoach gevolgd. Zij is bedenker en ontwikkelaar van verschillende apparatuur die de ademhaling en de hartslag in beeld brengt. Als longfunctielaborante herkende ze ontregelde ademhalingen en ze legde het verband tussen verschillende klachten en de ontregelde ademhaling.

Behalve de theorie, heb ik vooral de kracht van ademhaling leren kennen. Ongelofelijk! Je zult versteld staan wat ADEM voor jou doet!.

 

Taco geeft ADEMsessies (Pranayama).

 


HILDE VAN DER HEIJDEN

Yoga begon voor mij met hier en daar een les en een paar yogavakanties om even uit alledaagse routines te stappen. Maar ik raakte al snel verslaafd en stond iedere ochtend op de mat, want ik voelde hoe fijn het is om helemaal in je lijf te zijn. In 2012 deed ik een Ashtanga Teacher Training en ontdekte ik de kracht van herhaling, adem, bewustzijn.

Sindsdien hebben allerlei andere workshops en ervaringen (onder andere een Vipassana mediatie en een Yin Yoga opleiding) bijgedragen tot de yoga die ik nu zelf beoefen en aan anderen doorgeef. Je neemt als docent alles mee wat je gaandeweg leert. Ik hou van bewegen tussen uitdaging en ontspanning, kracht en zachtheid, flow en statisch. In al die vormen is zoveel te voelen en waar te nemen! En daar gaat het uiteindelijk om; het uitbreiden van je bewustzijn. Omdat ik dol ben op muziek heb ik vaak de gitaar mee om jullie toe te zingen, meestal in Savasana.

 

Hilde geeft YIN-YANG yoga, YIN yoga en VINYASA EASY FLOW yoga.

 ★ Yoga Therapeut (800-hrs) in opleiding, The Yoga Therapist Institute, geaccrediteerd door IAYT International Association of Yoga Therapists.
★ Gediplomeerd Yogadocent RYT-500 van Yoga Alliance®
★ Lid van VYN Vereniging Yogadocenten Nederland, lid van de Europese Yoga Unie, dat kwaliteitsyoga waarborgt
★ Geregistreerd zorgaanbieder met AGB-codes: YogaSter 90064654 & Petri Sterrenburg 90105381