Trainer Profiel

PETRI STERRENBURG

Functie: Owner/founder YogaSter, yogatherapeut & senior yogadocent
Ervaring: 27 jaar ervaring

Vaardigheden

Yogatherapie
Yin
Yin-Yang
Adem/Meditatie
Zwangerschapsyoga
Kinderyoga

Over mij

NAMASTE, ik ben Petri Sterrenburg, geboren en getogen in het prachtige Brabantse Boxtel en ik heb twee geweldige kinderen, een zoon (2007) en een dochter (2009). Ruim 27 jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met yoga. Tijdens mijn studie aan de NHTV (Breda University of Applied Science) had ik mijn allereerste hatha-les. Het was weliswaar bij een lieve vrouw maar op dat moment vond ik het allemaal veel te vaag. Ze droeg ook nog eens geitenwollen sokken, een enkelbandje met belletjes, een paarse harembroek, te veel roodkleurige sjaals en ik werd een beetje misselijk van de wierook. Ze vertelde over van alles en nog wat en ik dacht werkelijk dat ze van een andere planeet kwam. Een beetje te zweverig vond ik dat toentertijd.

 

Maar… gelukkig is het anno 2022 en er is veel veranderd. Heel veel veranderd in de yogawereld. En ik kan je zeggen, yoga is absoluut niet zweverig. Yoga is juist met beide benen op de grond staan! Alleen al in Nederland doen er 1,6 miljoen mensen aan yoga. Hoe geweldig is dat!

 

Toen ik in 1999 naar Sydney (Australië) emigreerde ging ik meer en meer yoga beoefenen. In deze prachtige multiculturele stad deed bijna iedereen al aan yoga terwijl dat toen in Nederland nog niet zo bekend was. Sydney is dan ook een stad waar men de focus vooral op gezondheid legt, juiste voeding (biologisch, organic, glutenvrij), veel sporten en bewegen. Heerlijk. Naast mijn surfpogingen en andere outdoor activiteiten (wat ze daar veel doen), begon daar dus mijn echte yogapad. Op iedere hoek van de straat was wel een yogastudio of een yogaschool te vinden dus ik kon me helemaal laten inspireren in de yoga.

 

Na 5 jaar Australië kwam ik in 2005 weer terug naar Nederland maar helaas werd hier nog steeds niet zo heel veel aan yoga gedaan en aangeboden. Gelukkig vond ik uiteindelijk een sportschool in Den Bosch waar fijne yogalessen werden gegeven. Ik had een leuke baan als Marketing & Communicatie Adviseur in Den Bosch en dus ging ik regelmatig direct na het werk naar de sportschool toe voor een les yoga (en soms Steps) om stoom en stress af te blazen na een drukke dag. Het was een intensieve en pittige job en nadat ik in 2009 van mijn tweede kind was bevallen ging het met mijn gezondheid een stuk minder.

 

De combinatie werk en gezin viel zwaar. Heel zwaar. De stress op het werk, de stress thuis, de stress van het op en neer rennen van hot naar her om alles op tijd klaar te krijgen, de stress om de kinderen van het kinderdagverblijf te halen, koken, het huishouden, en ga zo maar door. Ik raakte in een extreem oververmoeidheid maar ging gewoon door. Want dat doe je toch? Als moeder zijnde, in deze maatschappij, als medewerkster bij een grote firma. Gewoon doorgaan, niet zeuren maar vooral hard blijven werken. Tot je er als het ware bij neervalt. Ik was kapot en moe en wilde eigenlijk alleen maar slapen. Tot op een dag ik in slaap viel op mijn werk. Achter mijn pc zakte ik met mijn hoofd op het toetsenbord. Ik kon alleen maar slapen. Als ik in de ochtend wakker werd, verheugde ik al op mijn bed in de avond. Uiteindelijk belandde ik thuis. Oververmoeid. Burn-out zei de huisarts en specialisten. Dit was het begin van een grote zoektocht naar mijn herstel. Zowel in de reguliere zorg als in de alternatieve zorg. Mijn hele lichaam werd binnenste buiten gekeerd en ik werd van top tot teen onderzocht. Ontelbare bezoeken aan de huisarts, internist, endocrinoloog, gynaecoloog, cardioloog, fysiotherapeut, homeopaat, mesoloog, osteopaat, voetreflex, Shiatsu, electro-acupuncturist, natuurgeneeskunde specialisten, en nog veel meer. Het koste allemaal enorm veel tijd, energie (wat ik niet had) en geld. Volgens de alternatieve zorg kwam het neer op een bijnieruitputting. Volgens de reguliere zorg was ik 100% gezond en een bijnieruitputting wordt hier niet erkend waardoor zij niet konden verklaren waarom ik zo vermoeid was. Ik kreeg de stempel “onverklaarbare ziekten” en werd doorverwezen naar het Radboud NKCV – Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid waar ik een traject onderging en handvatten kreeg hoe om te gaan met deze chronische vermoeidheid. Oftewel CVS/ME (Chronisch Vermoeidheid Syndroom). Echter in de reguliere zorg zijn ze erg voorzichtig met het geven van de diagnose CVS/ME vanwege diverse redenen wat weer met name te maken heeft voor de financiële gevolgen voor (ex)werkgever, overheid (UWV), zorgverzekering, etc.

 

Ondertussen, in deze zware periode, had ik een Iyengar yoga workshop van de Zuid-Afrikaan David Jacobs in Sint-Oedenrode gevolgd en was ik me nog meer in yoga gaan verdiepen. Ik merkte dat yoga mij energie gaf. Me sterk maakte. Kracht gaf. Zowel lichamelijk als geestelijk. Ik kwam weer tot mezelf, want ik was mezelf al jaren kwijt. Kort na deze prachtige yoga workshop ben ik in Utrecht begonnen met de opleiding ‘Hatha Yoga Docent Opleiding – 200RYS Yoga Alliance certificatie’. Deze opleiding deed ik puur voor mijn eigen yogaverdieping. Het was niet mijn intentie om te beginnen met lesgeven. Maar gaandeweg merkten anderen mijn passie voor yoga op en werd ik steeds vaker gevraagd om anderen yoga te leren. Dat is hoe het yogapad lijkt te werken. Voor mij, maar ook voor anderen. Het begint met eigen beoefening, maar dan is het alsof je in een bepaalde richting getrokken wordt. Ik weet dat yoga beoefenen en les geven in yoga is wat ik behoor te doen in dit leven. En lesgeven, dat doe ik nu al jaren met heel veel liefde en plezier! Blijven leren, groeien en ontwikkelen vind ik erg belangrijk en daarom volg ik regelmatig yogaopleidingen, bijscholing, workshops, trainingen, en volg ik ook yogalessen bij collega yogadocenten.

 

In september 2018 ben ik verder gaan studeren aan The Yoga Therapist Institute (TYTI) in Amsterdam. Ik merkte tijdens de groepslessen dat veel mensen met gezondheidsklachten kampen. Zowel lichamelijk als psychisch. Ieder mens is uniek, is anders en heeft een ander lichaam. Met yogatherapie ga je dan ook 1-op-1 met een client aan de slag. Samen ga je werken aan heling en veelal ook aan genezing want yoga, adem & meditatie helpt. Als je het maar op de juiste manier inzet want niet iedere persoon is in staat om alle (yoga) oefeningen te doen. Sinds september 2021 ben ik officieel afgestudeerd als Yogatherapeut (geaccrediteerd door het wereldwijd bekende International Associaton of Yoga Therapists (IAYT). In Nederland is het beroep Yogatherapie nog vrij onbekend maar in oa Amerika, Australie en India zijn yogatherapeuten veelal werkzaam in ziekenhuizen en werken ze nauw samen met de reguliere zorgverlening. Prachtige ontwikkeling dus.
En hoe mooi is hoe dingen in het leven lopen. Sinds januari 2021 ben ik tevens werkzaam als Yoga Therapy Case Study Supervisor & Teacher bij The Yoga Therapist Institute (TYTI).  Ik voel me enorm vereerd en dankbaar dat ik dit werk mag doen.

 

Yoga, ademtechnieken (pranayama), meditatie, mindfulness, juiste voeding en de gezonde levensstijl dat bij yoga hoort heeft mij geholpen in het herstel van de oververmoeidheid. En ook met mijn hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit (HSP). Ik ken en herken nu mijn grenzen. Mijn ervaring deel ik graag om zo anderen weer te kunnen helpen en een vergelijkbare zoektocht te besparen. Yoga helpt gewoon! In alle opzichten! Voor iedereen! Man, vrouw en kind. Met of zonder beperking. Jong of oud. Stijf of lenig. Yoga is gewoon heerlijk en hoort bij mijn leven! Dankzij yoga kon ik weer genieten van het leven! Ik kan het dan ook iedereen aanraden! Dus kom gezellig langs en meedoen met een heerlijke yoga of ademles bij YogaStudio YogaSter Boxtel. Ervaar en beleef het zelf! Love YOGA, love ADEM, love MEDITATIE!

 

Opleidingen:

 • Yogatherapeut (IAYT 800), International Associaton of Yoga Therapists (IAYT); @ The Yoga Therapist Institute (YTI), Amsterdam, (diploma september 2021).
 • Advanced Yoga Teacher Vinyasa Flow (RYT 500+)Yoga Alliance International®, Sampoorna Yoga, Agonda Beach, Goa, India, (diploma februari 2017).
 • Master Yoga Opleiding, Yogaschool Ron van der Post, Nijmegen, (diploma juni 2016).
 • Zwangerschapsyoga Docent Opleiding, Yoga Point, Woerden, (diploma december 2015).
 • Kinderyoga, Helen Purperhart, Yoga Moves, Utrecht, (certificaat 2014).
 • Hatha Yoga Docent Opleiding (100 hours), RYT200 Yoga Alliance Certification, YogaPoint, Utrecht, (diploma 2014).
 • Hatha Yoga Docent Basis Opleiding (100 hours), YogaPoint, Utrecht, (diploma 2013).

Cursussen / trainingen / workshops:

 • Sinds 1999 tot heden volg ik regelmatig yoga opleidingen, trainingen, cursussen, workshops en yogalessen die gegeven worden door diverse (inter)nationale top yogadocenten bij verschillende yogascholen/yogastudio’s wereldwijd.
 • Wim Hof Methode (WHM) “The iceman” workshop, adem & ijsbad, Rolf van Baalen, Happy with Yoga, Someren.
 • Adem & Loslaat Training, Cora Verkuilen, YogaTrainer, Eindhoven.
 • Kundalini Yoga XL sessie, Kim Bakker / Surjan Kaur, YogaStudio YogaSter Boxtel.
 • Mindfulness & Yoga XL sessie, Ton Mutsaars, YogaStudio YogaSter Boxtel.
 • HSP & YOGA XL sessie, Jan Hogema, YogaStudio YogaSter Boxtel.
 • Master Your Hormones, Ir. ing. Mohammed Boulahrir, Power Academy, Eindhoven.
 • Vipassana meditatie workshop, Joyce Staals, Yogacentrum Libra, Sint-Oedenrode,.
 • BKS Iyengar Yoga training, David Jacobs, Yogacentrum Libra, Sint-Oedenrode, (2013, 2014, 2015, 2016).
 • Hara Yoga training, Liesbeth Stolz, De Blikopener, Tilburg.
 • Armbalansen workshop, Yogacentrum, Tilburg.
 • Power Yoga, Bryan Kest, Yogacentrum Tilburg.
 • Yoga Dance & Follow the Flow, Shiva Rea, Yoga Moves, Janskerk, Utrecht.
 • Breathing & Meditation workshop, Theresa Summer, ism De Yoga Studio Schijndel en Yogacentrum Libra, Sint-Oedenrode.
 • Begeleiden asanas, Loes MacKenzie, Yoga Point, Utrecht.
 • Aerial yoga, Loes MacKenzie & Renske Lambregts (opgeleid door Janneke van Amelsfoort), Yoga Point, Utrecht.
 • Yin Yoga, Tamara van Uden Yoga Point, Utrecht.
 • Yoga Sutra’s van Patanjali, Miluše van de Kant, Yoga Point, Utrecht.
 • Yin Yoga, Eric Staals, Yogacentrum Libra, Sint-Oedenrode.
 • Chakra’s workshop, Loes MacKenzie, Yoga Point, Utrecht.

 

Petri geeft YOGATHERAPIE, YIN yoga, YIN-YANG yoga, ADEM & MEDITATIE, KINDERYOGA en ZWANGERSCHAPSYOGA.

YOGATHERAPIE 1-op-1 sessies worden ingepland op de MAANDAG, DINSDAG & DONDERDAGOCHTEND.

 


★ Yogatherapeut (C-IAYT 800) International Association of Yoga Therapists (IAYT) ®
★ Yoga Therapy Teacher & Supervisor Case Studies @ The Yoga Therapy Institute (YTI)
★ Advanced Yoga Teacher (E-RYT 500+) @ Yoga Alliance® International
★ Lid van Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN); member of European Union of Yoga (EUY), waarborging van kwaliteitsyoga
★ AGB-codes: 90064654 (YogaSter) &  90105381 (Petri Sterrenburg)