Wat is yoga?

“Inhale the good shit, exhale the bullshit”

 

Yoga is een woord afkomstig uit het Sanskriet; een oud-Indiase taal. In het Nederlands zouden we het woord kunnen vertalen als ‘verbinden, ‘verenigen’, ‘samenbrengen’ of ‘beheersen’ van lichaam en geest. Yoga ontstond ruim 5.000 jaar geleden in India. De Indiase monniken zaten uren, soms wel 12 uur per dag achter elkaar, te mediteren in dezelfde zithouding (de Lotushouding). Dit zorgde voor lichamelijke klachten. Het lichaam werd stijf van het zitten, waardoor het mediteren lastiger en pijnlijker werd. Daarom zijn ze yogahoudingen (asanas) gaan ontwikkelen, om zo beter te kunnen mediteren.

 

Aanvankelijk mochten alleen mannen yoga doen, maar dit is vandaag de dag totaal anders. Tegenwoordig zijn het vooral vrouwen, maar gelukkig pakken ook weer steeds meer mannen yoga op en maken hun come-back. Yoga is dus eeuwenoud en tegelijk springlevend. Steeds meer mensen zijn op zoek naar zingeving en een onderbreking in het drukke bestaan van het dagelijks leven. Yoga kan hier een antwoord op geven. Het regelmatig beoefenen van yoga bevordert de gezondheid en schept rust en harmonie in lichaam en geest. Iedereen ondervindt voordeel van yoga, ongeacht leeftijd, geslacht en/of conditie.

 

Mensen beoefenen yoga om:

  • met stress leren om te gaan
  • rugproblemen te bestrijden
  • sportblessures aan te pakken of te vermijden
  • de fysieke en mentale conditie te verbeteren
  • tijd voor zichzelf vrij te maken
  • het plezier van yoga te ervaren
  • fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel te groeien

 

Yoga is gewoon heerlijk! En stoer. De lijst stoere mannen en vrouwen groeit met de dag. Van overheidsinstellingen (Defensie, politie), studenten, zakenmensen, advocaten, professionele topsporters, (werkende) moeders en vaders, tot aan (inter)nationale beroemdheden. Yoga wordt niet voor niks aangeraden door huisartsen en specialisten.

 

Iedereen doet aan yoga… gewoon omdat yoga werkt!